wrapper

Φίλες και φίλοι γεια σας!

Σήμερα συνεχίζουμε την ωδή στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας με δύο νέα κεφάλαια. Για όσους δεν διαβάσατε το πρώτο μέρος, πραγματικά σας οικτίρω, ωστόσο μπορείτε να  διορθώσετε αυτή σας την παράλειψη κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα αναφερθεί στην κάρτα υγείας ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή και στην τράπεζα αιμοδοσίας. Πλέον περνάμε στην  πάταξη των στημένων ματς, των «ύποπτων» διαιτητών και των επεισοδίων, όπως και στη διαφήμιση του προϊόντος και τη σχέση με τα media.

3.  Η πάταξη των στημένων ματς, των «ύποπτων» διαιτητών και των επεισοδίων

Νομίζω δεν χρειάζεται να επεκταθούμε πολύ στα ανωτέρω, αφού όλοι καταλαβαίνουμε περί τίνος ο λόγος.

Όσον αφορά τα στημένα παιχνίδια, κανένας δεν έχει παρακολουθήσει σχετικούς διαλόγους, πονηρές ματιές και σιωπηρές συμφωνίες μεταξύ των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων; Κανένας δεν γνωρίζει τίποτα; Δεν μπορεί όλα αυτά να μην φτάνουν στα αυτιά των αρμοδίων, άλλωστε λίγο πολύ όλοι στην ποδοσφαιρική πιάτσα γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αντί λοιπόν η Ένωση να προβεί σε έρευνα και να πάρει κεφάλια, προτιμά να σιωπά, πράγμα που εκτός από επικίνδυνο μπορεί να χαρακτηριστεί και ύποπτο. Τόσα χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, άρα μάλλον όλα τα παιχνίδια παίζονται επί ίσοις όροις και έχουμε το πιο καθαρό πρωτάθλημα του κόσμου, έτσι;

Σχετικά με τους διαιτητές, ξέρω είναι ευθύνη του σχετικού συνδέσμου, αλλά δεν γίνεται να μην έχει λόγο η Ένωση όταν αυτό χρειάζεται. Δεν θα αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δύο referees που αν παρακολουθήσει κανείς σχολαστικά την πορεία τους, ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός που θα τους προσδώσει είναι «ύποπτοι» και ο χειρότερος «εντολοδόχοι». Δεν θα πάω σε πιο ελαφριές περιπτώσεις, ο σκοπός εδώ είναι αφενός οι άρχοντες του αγώνα να έχουν καλύτερη εκπαίδευση και αφετέρου αυτοί που τα κάνουν σκατά να ξηλώνονται, όπως επίσης να υπάρχει και άμεσος έλεγχος αυτών μέσω ίσως ενός παρατηρητή διαιτησίας.

Αναφορικά με τα επεισόδια,  συγκεκριμένα σωματεία  τα έχουν κάθε χρόνο στον στάνταρ εξοπλισμό. Βέβαια η Ένωση στο παρελθόν έχει τιμωρήσει κάποια από αυτά, ωστόσο αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ακόμη και σήμερα υφίστανται ομάδες που κάνουν τα αίσχη και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά  για άγνωστους (θεωρητικά) λόγους μένουν ανέγγιχτα. Βάλτε ένα τέλος τώρα, πετώντας έξω από τα πρωταθλήματά αυτούς τους υπάνθρωπους και αν χρειαστεί εξαντλήστε κάθε ένδικο και νόμιμο μέσο για να το επιτύχετε.

4. Η διαφήμιση του προϊόντος, η σχέση με τα media, τα παιδιά και τα αποπαίδια

Εδώ κι αν χρειάζεται κατεβατά, καθώς δεν ξέρω πραγματικά από πού να αρχίσω και που να τελειώσω.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά πράγματα. Όπως ανέφερα προηγουμένως, αλλά και όπως τονίζω κάθε φορά, όταν έχεις ένα τέτοιο προϊόν οφείλεις να το αναβαθμίζεις και να το κάνεις πιο ελκυστικό. Επί της ουσίας διοικείς μια επιχείρηση. Αυτό συνεπάγεται οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και συνεργασία ακόμη και με ανθρώπους που ενδεχομένως να μη γουστάρεις προσωπικά.

Για να καταλαβαίνει ο κόσμος λοιπόν για τι μιλάμε.

α) Υπήρξε περίπτωση που συντάκτης του site μας επικοινώνησε με τα γραφεία της Ένωσης για το θέμα που αφορούσε τότε τα νούμερα στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Δεν θα αναφέρω το όνομα του τύπου με τον οποίο συνομίλησε, όμως η πρώτη απάντηση του μάγκα όταν ερωτήθηκε σχετικά ήταν «Τι θέλετε τώρα και το σκαλίζετε το θέμα;», συμπληρώνοντας «Ξέρω πολύ καλά τι ισχύει, αλλά δεν σου λέω».

β) Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που στον αγώνα μεταξύ επίλεκτων της Α1 και Α’ κατηγορίας έπιασε τον συνεργάτη μου, Ιορδάνη Κεστελίδη στη φυσούνα του γηπέδου του Μακεδονικού και σε κατάσταση παραφροσύνης άρχισε να ωρύεται χρησιμοποιώντας ακατονόμαστες εκφράσεις κάνοντας όλους τους παρευρισκόμενους να κοιτάνε απορημένοι. Αιτία ήταν ένα άρθρο με το οποίο δεν συμφωνούσε, ενώ αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι το εν λόγω άρθρο δεν αναφερόταν καν σε αυτόν. Ευτυχώς γι’ εκείνον ο Ιορδάνης επέδειξε πολιτισμό και ιώβεια υπομονή, αφού αν τον πιάνανε τα διαόλια του –πράγμα φυσικό- ο τύπος που είναι μάλιστα σαν λαδωμένος ποντικός θα άρπαζε ξύλο και για του χρόνου.

γ) Μιας που πιάσαμε την εν λόγω αναμέτρηση, θα πρέπει να σταθούμε σε ακόμη δυο-τρία πραγματάκια.

Αμφότερες οι ομάδες είχαν χωριστεί σε τρία γκρουπ, ούτως ώστε το κάθε ένα να πάρει από τριάντα λεπτά συμμετοχής. Στο φύλλο αγώνα που προμήθευσε η Ένωση στους δημοσιογράφους όχι μόνο αναγραφόταν λάθος ημερομηνία, αλλά οι άχρηστοι είχαν παραλείψει τους ποδοσφαιριστές του τρίτου γκρουπ, με αποτέλεσμα οι sportscasters να δυσκολευτούν στο έργο τους.

Επίσης, ενώ το όλο event ήταν για φιλανθρωπικό σκοπό και είχε ανακοινωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης μέρες πριν, η σχετική ανάρτηση έκλεινε αναφέροντας γενικά πως «τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα». Αλήθεια τώρα; Διοργανώνεις ματς φιλανθρωπικού σκοπού στην χώρα της λαμογιάς και δεν είσαι ικανός να δηλώσεις ξεκάθαρα σε πιο ίδρυμα θα πάνε τα χρήματα; Βέβαια μετά το πέρας της αναμέτρησης η σχετική ανάρτηση διορθώθηκε αναφέροντας ονομαστικά το ίδρυμα.

Η ανικανότητά τους αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι -παρά το φιλανθρωπικό του πράγματος- επετράπη τζάμπα η είσοδος σε πολλούς φίλους, γνωστούς και παρατρεχάμενους, κάτι που οδήγησε τελικά στο να μαζευτεί ένα ποσό τόσο γελοίο που ο καθένας από μας θα μπορούσε να είχε βγάλει από την τσέπη του και να το προσφέρει.

δ) Θυμάστε το «πέσιμο» στον Ιορδάνη που αναφέραμε πιο πάνω; Φαίνεται ότι κάποιοι εντός της Ένωσης έχουν στο αίμα τους το να δίνουν show και να δημιουργούν προβλήματα όταν τους δίνεται η ευκαιρία και ένα τέτοιο περιστατικό δημιουργήθηκε πριν τον μεγάλο τελικό κυπέλλου της Τούμπας.

«Θύμα» και πάλι ο Ιορδάνης, καθώς όταν ζήτησε από συγκεκριμένο αρμόδιο πρόσωπο να μας προμηθεύσει -όπως οφείλει άλλωστε- τέσσερα πάσο για το συνεργείο μας, εκείνος «πάτησε» σε κάποια προσωπική βεντέτα που έχει ανοίξει μόνος του και μανούριασε άσχημα, απειλώντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Μάλιστα το θράσος του είναι τέτοιο που δεν δίστασε μπροστά σε όλους να δηλώσει πως «κανονικά θα πρέπει να σας χρεώνω τις άδειες εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους».

Τι λες βρε μαλάκα; Θα χρεώσεις με λεφτά τους εκπροσώπους του τύπου, οι οποίοι διαφημίζουν το προϊόν σου τζάμπα; Μήπως θα έπρεπε να πληρώσετε εσείς, όχι μόνο για την προβολή που σας δίνουμε, αλλά και για την ψυχική οδύνη που υφιστάμεθα κάθε φορά που έχουμε να κάνουμε με άτομα σαν του λόγου σου; Είσαι τυχερός όμως που βρήκες απέναντί σου έναν χαρακτήρα λόρδου και όχι εμένα, γιατί αλλιώς θα έχεζες δόντια για τον επόμενο μήνα καραγκιόζη.

Να σημειώσουμε ότι τραμπούκισε εμάς που μετά την ΕΡΤ3 είχαμε το πιο πλήρες και επαγγελματικό συνεργείο στον τελικό, ενώ παράλληλα προμήθευσε απροβλημάτιστα με  πάσο cameraman που δεν τραβούσε το παιχνίδι (δεν είχε καν κάμερα μαζί του) και στην γκόμενά του, σε γκόμενα «δημοσιογράφου» που έχει γίνει γλάστρα στα γήπεδα, καθώς τη σέρνει συνέχεια μαζί του βάζοντάς την μάλιστα εντός χωρίς να πληρώσει εισιτήριο -όπως οφείλει- και σε κάνα δυο ξανθιές με μεγάλα βυζιά. Συνολικά πέντε άτομα άσχετα με το αντικείμενο άραξαν την πέτσα τους στα δημοσιογραφικά θεωρεία και καταλάμβαναν θέσεις που θα μπορούσαν να έχουν εκμεταλλευτεί δημιουργικά, βγάζοντας ταυτόχρονα selfies από την εξωτική Τούμπα. Κάποιοι ζούνε το όνειρό τους με τις ευλογίες της Ένωσης απ’ ότι φαίνεται κι αυτή κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Μάθετε επιτέλους να δουλεύετε σαν επαγγελματίες. Εκτός των ανωτέρω που θα έπρεπε με ασφαλιστικά μέτρα να μην περνάνε ούτε 500 μέτρα από τα γήπεδα δίνετε άδειες σε δήθεν sportscasters που δεν μιλάνε σωστά ελληνικά, σε cameramen που εν έτει 2017 βιντεοσκοπούν σε ποιότητα 480p, σε άτομα που προβάλουν σε τηλεοπτικές εκπομπές βγαλμένες από τα 80s το προϊόν -ενώ δεν μπορούν να βάλουν δυο προτάσεις στη σειρά με σωστό συντακτικό- και γενικά στον κάθε πικραμένο που αυτό που κάνει είναι περισσότερο να σε δυσφημίζει, παρά να σε διαφημίζει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αρκετά από τα προαναφερθέντα πρόσωπα έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές πρωταγωνιστές σε βίντεο του «Ράδιο Αρβύλα», δηλαδή ήμαρτον!

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θα αναφέρω ότι το ίδιο ισχύει και με τους διοικούντες των σωματείων. Διαλέξτε προσεκτικά ποιόν θα επιλέξετε να σας εκπροσωπεί στα media. Όσα λεφτά κι αν έχετε, αν τα δίνετε στα λάθος άτομα αφενός δεν πιάνουν τόπο και αφετέρου πιάνεστε κορόιδα. Ακόμη και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο όταν είναι να διαθέσει το ωραίο, ζεστό του χρήμα που έχει βγάλει με κόπο, βάζει κάτω τα δεδομένα και τα επεξεργάζεται εκατό φορές.

Τα ξαναλέμε την ερχόμενη εβδομάδα με το τρίτο μερος!

Ηλίας Μυλωνάς

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Σχετικά Άρθρα