wrapper

Φίλες και φίλοι, γεια σας!

Όπως σας είχα υποσχεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα επιστρέφω με το τρίτο μέρος της «Ωδής στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας». Χωρίς λοιπόν να χρονοτριβήσω, περνάμε στο πέμπτο κεφάλαιο.

5. Η απάτη του live streaming & η ανηθικότητα του όλου εγχειρήματος

Το live streaming εμφανίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στα γήπεδα τις ΕΠΣ Μακεδονίας, κάνοντας κάποιους παράγοντες να πιστέψουν βλακωδώς πως η ομάδα τους έγινε τόσο μεγάλη και τρανή που προβάλλεται πλέον σε ζωντανή μετάδοση, χωρίς στην ουσία να σκεφτούν ότι βγαίνουν ζημιωμένοι από αυτό.

Ας εξηγηθούμε λοιπόν καθαρά. Κάθε άτομο που παρακολουθεί μια αναμέτρηση ζωντανά είναι ένας απών φίλαθλος από το γήπεδο. Ειδικότερα σε ιδιαίτερες περιόδους, όπως όταν έχει πολύ κρύο, όταν βρέχει ή όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές κάποιος το σκέφτεται και δεύτερη φορά για να βγει από το σπίτι του.

Όλοι ξέρουμε ότι τα περισσότερα σωματεία ματώνουν οικονομικά για να τα βγάλουν πέρα και τι κάνουμε για να τα βοηθήσουμε; Κόβουμε φιλάθλους, ωραία ιδέα. Θα σας δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα με λογικά νούμερα για να καταλάβετε περί τίνος μιλάμε.

Ας υποθέσουμε ότι μια ομάδα της πόλης (Α’ κατηγορίας) αγωνίζεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην έδρα της και υπάρχει ζωντανή κάλυψη, οπότε λογικό είναι κάποιοι να την παρακολουθήσουν μέσω Internet. Εγώ θα σας πω το εξής. Τριάντα εισιτήρια να χάσει είναι ζημία. Προσοχή, δεν λέω για πενήντα και εκατό, αλλά για μόλις τριάντα τικέτα. Με την τρέχουσα τιμή εισιτηρίου στην κατηγορία (5 ευρώ), αυτό μεταφράζεται σε 150 ευρώ απώλεια. Αν δε συνυπολογίσουμε ότι αυτοί οι τριάντα θα πιούνε κι ένα φραπεδάκι (με νερό) από το κυλικείο (με κόστος 1.50 ευρώ μίνιμουμ, άρα άλλα 45 ευρώ), τότε η χασούρα φτάνει στα 195 ευρώ! Με αυτά τα χρήματα ο σύλλογος πληρώνει διαιτητή, επόπτες, παρατηρητή και γιατρό (σύνολο 121 ευρώ), ενώ του μένουν 74 ευρώ ρέστα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ποικιλοτρόπως (νερά για γηπεδούχους και φιλοξενούμενους, αναπληρώσεις υλικών στο φαρμακείο κλπ.)

Εκτός λοιπόν από την απώλεια εσόδων που επιφέρει αυτή η διαδικασία στις ομάδες, υπάρχουν κι άλλα μελανά σημεία στην όλη ιστορία.

Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το να βγάζει κάποιος live και να μην πληρώνει. Για όσους δεν κατάλαβαν, σκεφτείτε τι γίνεται όταν για παράδειγμα η Nova ή ο OTE TV θέλουν να μεταδώσουν ΖΩΝΤΑΝΑ έναν αγώνα. Χοντρικά λοιπόν, η εταιρία πιάνει τον σύλλογο και εκφράζει το αίτημά της. Από την πλευρά του ο σύλλογος κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό στο πόσο κόσμο περιμένει από το εν λόγω ματς, όπως και τι άλλα έσοδα αναμένεται να έχει (κυλικείο, μπουτίκ κλπ) και διαπραγματεύεται ένα ποσό, το οποίο ο ενδιαφερόμενος για τηλεοπτική κάλυψη θα πρέπει να διαθέσει αν θέλει να κάνει τη δουλειά του. Εννοείται ότι στα υψηλής σημασίας ματς αυτά τα ποσά είναι μεγαλύτερα για ευνόητους λόγους, εκτός κι αν υπάρξει πακέτο συμφωνίας για όλη τη σεζόν.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να πράξουν τα σωματεία -ειδικά όταν προβληματίζονται για τα λεφτά που δίνουν- είναι να ζητήσουν από τους αρμόδιους το λόγο που η ΕΠΣ Μακεδονίας βρήκε ακόμη έναν τρόπο να τα αφαιμάξει οικονομικά.

Μου παίρνεις δηλαδή από 180 έως 300 ευρώ για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα, 50 έως 100 ευρώ για τη συμμετοχή στο κύπελλο, 100 έως 300 ευρώ για το ποσοστό σου επί των εισιτηρίων, 50 ευρώ για κάθε τμήμα Νέων, Παίδων, Προπαίδων και Κορασίδων (συν άλλα 300 ως εγγύηση αν δεν έχει καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια), 15 ευρώ για κάθε καινούργιο δελτίο που έρχεται και από πάνω μου διώχνεις και τον κόσμο από το γήπεδο.

Βέβαια όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες της Ένωσης, η οποία εκτός του ότι προμοτάρει την εν λόγω υπηρεσία στην ΕΠΙΣΗΜΗ ιστοσελίδα της, προμοτάρει επίσης εντελώς απροκάλυπτα συγκεκριμένο αθλητικό site που ανήκει σε ιδιώτη (Άγγελος Χάνου).

Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, ένας επίσημος ποδοσφαιρικός φορέας διαφημίζει ένα portal, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, τον οποίο μάλιστα βάζει να πραγματοποιεί τις ζωντανές μεταδόσεις. Είναι σα να λέμε ότι η ΕΠΟ για παράδειγμα διαφημίζει στην ιστοσελίδα της το Sport24.gr λόγου χάρη και στέλνει μάλιστα το προσωπικό του να καλύπτει ζωντανά αναμετρήσεις της Super League και όλα αυτά χωρίς οι ομάδες να παίρνουν φράγκο! Ακόμη μία παγκόσμια πρωτοτυπία ανηθικότητας made by ΕΠΣ Μακεδονίας φίλες και φίλοι.

Επειδή κάποιοι είστε καχύποπτοι (και καλά κάνετε) θα σας πω ότι ο τύπος που είναι ιδιοκτήτης του site που προαναφέραμε και τον οποίο αβαντάρει η Ένωση μέσω του live streaming των ματς και όχι μόνο , έχει αναλάβει την διαχείριση της ιστοσελίδας της (ανήκουστο!), την έχει κατασκευάσει ο ίδιος και μάλιστα μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν εν ενεργεία διαιτητής στα πρωταθλήματά της.

Αν κάποιος λοιπόν από σας προτίθεται στο μέλλον να συγγράψει κανένα βιβλίο με τίτλο «Ο απόλυτος οδηγός διαπλοκής» μπορεί να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη περίπτωση, καθότι διαθέτει πολύ ψωμί.

Εκτός αυτών να σημειώσουμε ότι -οικονομικά μιλώντας- όχι μόνο ζημιώνονται τα σωματεία, αλλά κάποιοι βγάζουν και λεφτά στην πλάτη τους, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια των μεταδόσεων παίζουν διαφημίσεις, μάλιστα μία εξ αυτών αφορά γνωστή εταιρία στοιχηματισμού.

Κάποιοι από σας θα πείτε «Πού είναι το κακό σε αυτό;». Εδώ θα έρθω να σας απαντήσω ότι άσχετα που στο άθλημα μπαίνουν αρκετές φορές χρήματα, το προϊόν στη βάση του είναι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ και έτσι πρέπει να παραμείνει. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι όπου εμπλέκεται το στοίχημα τα πράγματα αργά ή γρήγορα αλλάζουν προς το χειρότερο. Άλλωστε στο παρελθόν έχουν γίνει στην Θεσσαλονίκη συνέδρια που αφορούν το θέμα και εκεί συστάθηκε στους προπονητές των ομάδων της ΕΠΣΜ να αποτρέπουν τους ποδοσφαιριστές τους από το να παίζουν το εν λόγω τυχερό παιχνίδι, κάτι σωστό ηθικά, αλλά δυστυχώς μη εφικτό. Εξάλλου από προσωπική έρευνα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι -σαν σωστοί Ελληναράδες- η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών επιδίδεται στο άθλημα.

Τέλος, να πούμε ότι το live streaming διαφημίζεται ως High Definition (δηλαδή 720p ή 1080p), ενώ όταν το παρακολουθεί κανείς καταλαβαίνει αμέσως ότι κάποιες φορές μόνο HD δεν είναι (480p), κάτι που συνιστά και παραπλάνηση του κοινού από πάνω.

Αυτά λοιπόν για σήμερα, τα ξαναλέμε σύντομα με το τέταρτο μέρος. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το άρθρο από την αρχή του, μπορούν να βρουν το πρώτο μέρος ΕΔΩ και το δεύτερο ΕΔΩ.

Ηλίας Μυλωνάς

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Σχετικά Άρθρα