wrapper

Με αφορμή της ένσταση της Νίκης Μεσημερίου για τον αγώνα κόντρα στον ΠΟ Μαλακοπής -λόγω του ότι ο τερματοφύλακας Κωφός της δεύτερης φορούσε φανέλα με αριθμό πλέον του 18-, κατέφτασαν στο e-mail της ιστοσελίδας μας αρκετά μηνύματα που μας ρωτάνε το τι ισχύει τελικά με τα νούμερα που αναγράφονται στις φανέλες των παικτών. Έχοντας παρακολουθήσει κι εμείς οι ίδιοι αγώνες με τους ποδοσφαιριστές να φοράνε φανέλες με νούμερα…American football, ψάξαμε το θέμα και σας απαντάμε.

Ο ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Πρωταθλημάτων) που αφορά τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι σαφής και διευκρινίζει στο άρθρο 14, παράγραφος 1ε το εξής: «Η αρίθμηση στην εμφάνιση (φανέλα-παντελονάκι) των ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα του παρόντα κανονισμού υποχρεωτικά είναι από ένα (1) έως το δεκαοχτώ (18)».

Θέλοντας να πάμε ένα βήμα παραπέρα και αναρωτώμενοι «Τι γίνεται σε περίπτωση που ο εν λόγω κανονισμός δεν τηρείται;», κάναμε την έρευνα και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα.  

«Το να φοράει ένας ποδοσφαιριστής αριθμό εκτός αυτών που ορίζει ο ΚΑΠ, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποβληθεί ένσταση (εντός 48 ωρών) από το αντίπαλο σωματείο, κάτι το οποίο κοστίζει 50 ευρώ για κάθε ποδοσφαιριστή με μη προβλεπόμενο νούμερο. Φυσικά ο σύλλογος που θέλει να υποβάλλει την ένσταση, δεν χρειάζεται να πληρώσει 50 ευρώ επί χ αριθμό παικτών (αν οι αντικανονικές συμμετοχές είναι παραπάνω από μία), αρκεί η καταγγελία ενός και μόνο παίκτη. Στη συνέχεια η υπόθεση εκδικάζεται από την αρμόδια αρχή και η ομάδα που χρησιμοποίησε τους εκτός ΚΑΠ αριθμούς χάνει τον αγώνα στα χαρτιά, ενώ της επιβάλλεται και αφαίρεση βαθμών».

Επίσης, υπεύθυνος για την τήρηση του συγκεκριμένου κανονισμού θεωρείται ο διαιτητής και σε περίπτωση μη τήρησης αυτού τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού που μπορεί να φτάσει ως τους τέσσερις μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δύο σημεία, τα οποία πρέπει να τονιστούν ιδιαίτερα.

α) Η ΕΠΣ Μακεδονίας έχει δώσει εντολή στους διαιτητές της να κάνουν δεκτά όλα τα νούμερα, κατανοώντας ότι κάποιες ομάδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να τηρούν τα προβλεπόμενα, δείχνοντας έτσι ένα πιο ελαστικό πρόσωπο.

Βέβαια, μένει να δούμε αν η Ένωση θα απορρίψει την ένσταση, στηρίζοντας τους διαιτητές της ή αν θα την κάνει δεκτή, ακυρώνοντας τις εντολές που η ίδια έδωσε!

Πολύ σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό το εξής: Αν η Ένωση απορρίψει την ένσταση και η Νίκη Μεσημερίου απευθυνθεί στην ΕΠΟ, τότε η Ομοσπονδία θα παραπέμψει την ομάδα πίσω στην Ένωση, αφού την θεωρεί αρμόδια για ζητήματα όπως αυτό! Αυτό σημαίνει ότι η Ένωση κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι στη συγκεκριμένη περίπτωση.

β) Όπως αναφέραμε και παραπάνω, σε περίπτωση που η ένσταση του συλλόγου από το Μεσημέρι γίνει δεκτή, τότε ο διαιτητής τιμωρείται. Εδώ υπάρχει όμως ένα σημείο-κλειδί. Οι ποινές των διαιτητών δεν ανακοινώνονται από την επιτροπή διαιτησίας βάσει κανονισμού. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας πως παρατηρεί κανείς το πόσο έλειψε ο διαιτητής από την ενεργό δράση και υπολογίζει πάνω-κάτω το διάστημα τιμωρίας του.

Μετά λοιπόν από αυτά που προκύπτουν, καλό θα ήταν κάποια σωματεία να προσέξουν λιγάκι περισσότερο –τουλάχιστον μέχρι να βγει η απόφαση-, γιατί η «καμπάνα» είναι βαριά. Επίσης καλό θα ήταν οι διαιτητές (και οι παρατηρητές) να φροντίζουν για την εφαρμογή του κανονισμού, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν και οι ίδιοι εκτεθειμένοι για ευνόητους λόγους.

 

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μυλωνάς / Ιορδάνης Κεστελίδης

Προσθήκη σχολίου

Σχετικά Άρθρα